Geef Inbrekers geen kans!
Veel mensen zetten zich in voor de veiligheid in hun buurt. Bijvoorbeeld via Waaks, Buurtpreventie, Burgernet of BuurtAppgroepen. Samen zorgen ze voor extra sociale controle in de wijk. Doet u ook mee? Een buurtpreventieteam is een groep vrijwilligers die samen met de politie en gemeente ervoor zorgt dat bepaalde vormen van criminaliteit zoals vandalisme en verstoringen van de openbare orde worden aangepakt in de wijk. Dit kan door extra op te letten, en meer betrokken te zijn bij de straat, buurt of flat waar men woont. Het buurtpreventieteam is alert op ongewone activiteiten en geeft dit door aan gemeente en/ of politie. Er is steeds vaker behoefte aan onderlinge communicatie tussen buurt bewoners. Een goed voorbeeld daarvan zijn de buurtappgroepen. De gemeente vindt het oprichten van buurtappgroepen een goed initiatief, maar het is en blijft een initiatief vóór en dóór burgers. Er zijn verschillende mogelijkheden om te starten met een buurtappgroep en er zijn al veel buurtappgroepen actief in Nederland.
Waakzaam
Waaks is een samenwerkingsverband tussen gemeente, politie en de honden (' bezitters. Wij vragen u om extra alert te zijn op verdachte situaties tijdens het uitlaten van uw hond en deze situaties te melden bij de politie. Wij verwachten niet dat u zelf ingrijpt bij een verdachte situatie, maar wel dat u de politie belt. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Burgernet- deelnemers krijgen bij een vermissing van een kind of een inbraak een ingesproken bericht via de (mobiele! telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Dit kan gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunt u direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s). een voertuig of een vermist kind.
Vijf tips om een inbraak te voorkomen
Draai de deur op slot als u weggaat
Trekt u de voordeur alleen maar dicht, dan kan deze met een creditcard of hard stuk plastic zo open gemaakt worden. Ook wel bekend als de flippermethode.
Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt
Leg geen dure spullen in het zicht. Zorg voor een lichtschakelaar of laat licht branden. Maak bij langere afwezigheid afspraken met uw buren.
Sluit alle ramen als u weggaat
Als een insluiper via een open raam uw woning binnen kan komen, heeft hij aan een paar minuten genoeg om uw spullen mee te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als u weggaat. Ook dak- en wc-raampjes. Zelfs als u maar heel even de deur uit bent.
Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten
Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan en kan de deur zo van het slot draaien. Of hij boort met een handboor een gaatje in het kozijn om bij de sleutel te kunnen. De zogenaamde gaatjesboormethode.
Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg
Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Lukt dat
niet, zorg dan voor goede beveiliging op alle ramen en deuren op hoger gelegen verdiepingen.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om uw woning of bedrijf beter te beveiligen tegen inbrekers? Neem dan contact op met Uwwoningveilig.nl, u kunt ook onze klantenservice bellen: 085 - 222 00 00. Onze Beveiliging Specialisten staan voor u klaar!